Duminică, 29-09-2024, 2:20 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

Legile lui Murphy

Principala » Legile lui Murphy (35)

Despre Murphy
Legile lui Murphy (originalele)
Academiologie
Afaceri de stat
Birocratie - Management
Cercetare si proiectare
Cercetari experimentale
Comert
Competenta
Computere
Dragoste si sex
Entropie
Expertiza
Generalitati
Gravitatie
Imobiliare
Informatica
Inginerie
Invatamant
Management
Piata
Politie
Programarea calculatoarelor
Psihologie
Relativitate
Sociologie
Tehnica
Universal valabile
Viata de zi cu zi
Murphologie aplicata
Murphologie avansata
Murphologie si mai avansata
Murphologie contabila si juridica
Murphologie situationala
Murphologie transcedentala



Legile lui Murphy sunt cunoscute in toata lumea, sunt afisate in birourile politicienilor si ale cercetatorilor, in atelierele de proiectare si in cabinetele consultantilor financiari, ale universitarilor si ale studentilor. Toata lumea se amuza cu ele. Stimulati de spiritul lor, numerosi specialisti au creat legi ce le poarta numele, legi ce sintetizeaza o experienta intr-un domeniu anume sau surprind paradoxurile vietii cotidiene. Legile lui Parkinson, legile lui Peter, legile lui Finagle sunt la fel de celebre ca cele ale lui Murphy. Dar a existat oare Murphy?

MURPHY a existat, el este un personaj real. Identitatea lui, ca si originea aparitiei primei legi – singura originala, celelalte fiind create de autori anonimi – au fost dezvaluite intr-un articol aparut in 1977 in ziarul american "Los Angeles Time". Autorul George E. Nichols, lucra in cadrul proiectului "Viking" la NASA, ca responsabil cu fiabilitatea si controlul calitatii. El isi aminteste urmatoarele:

"Totul s-a intamplat in 1949, la baza Fortelor Aeriene Edwards din Murdoc, California, in timp ce lucra la proiectul MX 981. Colonelul J.P. Stapp conducea un sir de experiente asupra impactului la prabusirea pe pista de aterizare. Proiectul apartinea firmei Northrop Aircraft care lucra ca subcontractanta pentru Laboratorul Aero Medical al firmei Wright Field. Eu eram managerul proiectului Northrop. Capitanul Ed Murphy era un inginer, angajat al lui Wright Field. Enervat de proasta functionare a unei curele de transmisie, datorita defectuoasei imbinari la capete a curelei, Ed Murphy a exclamat: "- Daca e vreo posibilitate sa o faca prost, o va face!" – referindu-se la tehnicianul care a imbinat gresit capetele benzii.

Cateva saptamani mai tarziu, la o conferinta de presa, colonelul Stapp a afirmat ca rezultatele excelente pe care le-am obtinut de-a lungul a cativa ani de experiente de aterizari fortate, fara nici un accident, se datoreaza "increderii noastre absolute" in ceea ce el a denumit atunci "legea lui Murphy", si a "efortului pe care l-am facut permanent pentru a preintampina posibilele ei consecinte negative". Presa a asigurat, in lunile care au urmat, o raspandire a "legii lui Murphy" si apoi a diferitelor ei variante si aplicatii". Aceasta a asigurat, asadar, istoria uneia dintre cele mai cunoscute legi naturale care, se pare, guverneaza tot ce este viu. si relatiile viului cu materia neinsufletita. Poate ca este chiar o lege Universala…

Murphy este primul om care a observat ca acolo unde exista posibilitatea ca lucrurile sa mearga rau, va fi rau.

Desi trista in felul ei, aceasta observatie a insemnat un pas inainte pentru umanitate in a intelege de ce viata si lucrurile isi urmeaza cursul lor. Intr-un fel "deranjanta" in interiorul psihicului uman, aceasta revelatie a facut in asa fel incat sa nu mai privim niciodata lumea cu aceeasi ochi.

Murphy a extrapolat teoria de baza si a dat nastere la faimoasele legi ce-i poarta si numele, dealtfel. Am putea spune ca a fost unul dintre cei mai mari ganditori ai timpurilor noastre.

El a reusit intr-un fel oarecare sa sustraga esentialul din perversitatea vietii si felul in care a fost conceputa. A spus: "Daca e imposibil ca ceva rau sa se intample, se va intampla oricum". Acel moment a fost unul important in istorie, iar ideile lui Murphy au fost baza pe care multi altii au construit timp de generatii. Cu alte cuvinte, a existat un singur Murphy, dar restul au contribuit enorm la ceea ce-a inceput el.
Despre Murphy | Vizualizări: 1094 | Data: 25-01-2011 | Comentarii (0)

Menul site-ului
Forma intrarii
Cautare
Prietenii site-ului
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 60
Statistica

Total online: 4
Vizitatori: 4
Utilizatori: 0
Copyright FunFactoryGroup © 2024